Historia

Nuorisoseura Vilikas ry. syntyi touko-kesäkuun vaihteessa 2010 kun pieni joukko pitkän linjan kansantanssiharrastajia, -ohjaajia ja nuorisoseuratoimijoita löivät hynttyynsä yhteen. Ensimmäinen tavoite oli synnyttää omille lapsille laadukasta kansantanssin harrastustoimintaa. Keväällä 2014 neljännen toimikauden päättyessä jäseniä oli 165 ja toiminnasta saa jo nauttia moni muukin lapsi, perhe ja aikuinen.

Ensimmäisellä toimikaudella perustettiin kaksi tanssiryhmää: toinen 3-4-vuotiaille lapsille ja toinen aikuinen-lapsi-ryhmä. Kevätkonsertti toteutettiin yhteistyössä Soiva Siili -yhtyeen kanssa. Seuraavalla kaudella ryhmiä oli jo neljä. Aikuisille kokeiltiin lisäksi FolkJam -tanssiliikuntaa, mutta sille ei löytynyt taloudellisesti mahdollista ja harrastajille järkevää toimintamuotoa. Mukaan tuli aikuinen-lapsi-päiväryhmä kotihoidossa oleville lapsille. Kevätkauden 2013 päättäneessä Kevätkimarassa Valve-sali pullisteli jo ääriään myöten ja oli pakko lähteä etsimään suurempia tiloja, joihin koko seuran väki yhdessä mahtuu juhlimaan.

Keväällä 2012 Vilikas debytoi katselmuksissa, kun aikuinen-lapsi -ryhmä Kintas valittiin mukaan Arktiset askeleet -tapahtumaan. Pikkukarhut mönkivät tiensä loppunäytökseen ja kotiintuomisina oli hieno stipendi. Keväällä 2014 Arktisiin Askeliin osallistui Vilikkaasta kaksi ryhmää, Hyrrä ja Hippa. Hyrrä nähtiin loppunäytöksessä ja Hippaa kannustettiin stipendillä. Kesällä 2014 Hyrrä osallistuu valtakunnalliseen lasten kansantanssiryhmien luokitteluun Tampereella ja luokiteltiin pronssisarjaan.

Valtakunnalliseen tapahtumaan Vilikas osallistui ensimmäistä kertaa kesällä 2012, kun Tampereella järjestettiin virolaisten ja suomalaisten yhteinen Tanssipidot -tapahtuma, jonka pääjuhlaa Velisinfoniaa seurasi Ratinan stadionilla tv-kameroiden lisäksi tasavallan presidentti. Hyrräläiset olivat esiintyjäjoukon pienimmästä päästä. Seuraavana kesänä matkattiin Lappeenrantaan Lasten Kalenat 2013 -tapahtumaan. Reissu oli niinikään ikimuistoinen sirkustyöpajoineen ja helteisine kulkueineen. Pääjuhlassa esitettiin legendaarinen ”kalatanssi”, jossa pienimmät Vilikkaan tanssijat olivat piirua vaille 3-vuotiaita. Samana kesänä Vilikkaan näppäritanssikurssille osallistuneita tanssijoita nähtiin Kaustisen Folk Music Festivalilla suuressa näppärikonsertissa esiintymässä. Matkoja tehdään edelleen vuosittain lapsille sopiville festareille.

Vuonna 2011 käynnistyi yhteistyö tanssiteatteri Hämyn kanssa. Hämy halusi siirtää toimintansa Ouluun ja sai Vilikkaasta uuden kodin. Vuotta myöhemmin Hämyläiset toteuttivat yhteistyössä Jojo:n kanssa ensimmäisen kokoillan teoksensa Koukkukuja 6:n. Saman tien he kokosivat junioriporukka Hässäkän Ouluun muuttaneista pitkän linjan kansantanssiharrastajista. Hässäkkä ehti harjoitella yhdessä vajaan lukuvuoden, kun se keväällä 2013 nostettiin valtakunnallisessa aikuisten kansantanssiryhmien luokittelussa ylimpään eli mestaruussarjaan. Luokitus pysyi samana myös keväällä 2015. Hämy ja erityisesti Hässäkkä ovat toimineet merkittävänä esikuvana Vilikkaan lapsitanssijoille. Joulujuhlan ja Kevätkimaran kohokohta taitaa olla aikuisten esityksen näkeminen – onhan siellä myös monen lapsen oma tanssiope lavalla. Hämyn toiminnan laajentuessa hohdokas yhteistyömme päättyy kesällä 2015. Hässäkkä jää edelleen osaksi Vilikkaan toimintaa ja monta hämyläistä tanssinopettajaa nähdään tavalla tai toisella mukana Vilikkaan toiminnassa.

Syksyllä 2015 nostetaan taas uusia purjeita ylös ja lisätään vauhtia: saatuaan riveihinsä kamu-taustaisen musiikkipedagogin, Vilikas aloittaa pitkään haaveillun musiikkikasvatustoiminnan perustamalla alle kouluikäisille lapsille 4 muskariryhmää ja isommille lapsille kansanmusiikkiyhtyeen.

Advertisement